18.8.05

es posposa la install-party

Malauradament, i per problemes tècnics i de personal, no es podrà dur a terme la install-party o festa d'instal.lació de programari lliure el dimecres 24 tal i com estava previst.
Si hi ha temps es podria realitzar la install el 10 de Septembre, que és el dia escollit per SoftwareFreedomDay.org com al dia internacional de la llibertat de programari. És possible que en els propers dies es formi un equip a Manresa per a formar part d'aquest col.lectiu tot organitzant la install. Els de Caliu, que en són membres, en tenen organitzada una, a Barcelona, i potser us hi podreu acostar. Serà al carrer, a la plaça de Catalunya amb el carrer Bergara, de 11:00 a 19:00, i promet molt. De fet potser seria millor anar-hi a veure com ho monten per a agafar idees i contactar amb ells, i deixar la install per més endavant...
De tota manera, s'ha de dir que quan el hackLab funcioni estarà en install-party permanent, de manera que podreu venir quan volgueu amb les vostres màquines, escollir una distribució lliure, i us ajudarem a instal.lar-la.
En fi, ja us ho coneixeu: de derrota en derrota fins a la victòria final. Salut!

15.8.05

Més distribucions disponibles

Després de les descàrregues necessàries, tenim més distribucions disponibles per a satisfer un gran ventall de necessitats i usos de l'ordinador. Aquestes són:
Debian: genial distribució linux recomanable 100%. N'hi ha de més encarades als principiants, com Mandriva o Ubuntu, però amb la gran facilitat d'ús de les últimes versions no hauria d'haver-hi problemes per a ningú. El seu contracte social és modèlic i la lectura del mateix és una bona introducció al concepte del programari lliure.
Mandriva: En un temps molt popular, com a Mandrake, actualment està donant uns girs molt estranys no se sap ben bé cap a on, i incorpora massa parafernàlia comercial pròpia. Tot i així, estarà disponible per a qui necessiti un sistema gràfic amb gestors d'ajuda a mansalva per a les tasques més habituals, ja que Mandriva continua sent, segurament, la distribució més fàcil d'usar.
Ubuntu i Kubuntu: distribucions que també tenen la facilitat d'ús, usabilitat i accessibilitat en les seves prioritats, molt interessants. Es diferencien en que ubuntu es centra en l'escriptori GNOME i Kubuntu en el KDE. El dia de la instal.lació massiva hi haurà dos ordinadors amb diferents escriptoris per a poder-los provar i decidir quin us agrada més (en el cas de que vingueu sense màquina a per una distribució Live-CD). Se suposa que GNOME està especialment dissenyat per a oferir una gran usabilitat i millor rendiment en sistemes més lents, però això és motiu de debat continu i esquivable: a cadascú el que li vagi millor, no? Teniu captures de pantalla tant del KDE 3.4 com del GNOME 2.0 en les seves pàgines.

instruccions pre-install party

Una de les preguntes més habituals sobre el linux és si aquest és compatible amb el windows en el mateix ordinador. La veritat és que si disposeu d'un segon disc dur, o d'un ordinador complert que ja no utilitzeu, aquestes opcions són idònies: Instal.lar linux en un ordinador tot per a ell, o bé fer-ho en un segon disc dur dins de la vostra màquina amb windows.
Això no vol dir que hi hagi d'haver problemes si instal.leu linux en el mateix disc dur del windows.
En el procés d'instal.lació es realitzen unes particions que permeten conviure els dos sistemes en el mateix disc sense problemes:
un gestor gràfic us demanarà, en el moment de l'arrencada, amb quin sistema voleu treballar cada cop que inicieu l'ordinador. Quan volgueu canviar de sistema, tant sols haureu de reiniciar i escollir l'altre (Hi ha altres solucions, però això ho deixarem de moment per a més endavant).
Com era de suposar, des del windows no podrem accedir als arxius que tinguem en el linux, però si al revés. Des de linux es poden accedir a tota mena de particions de diferents sistemes operatius.
Abans d'afegir un nou sistema operatiu lliure a la vostra màquina, però, s'haurien de fer tres coses, per anar bé amb antelació a la install-party per a estalviar-nos feina i temps:
- 1r i més important: Fer còpies de seguretat del vostre disc dur. El normal és que no passi res, però és imprescindible fer còpies de seguretat, com a mínim, del vostre material més valuós. De fet, sempre s'haurien de fer còpies de seguretat de manera regular, almenys un cop al mes, així que serà una excusa per a fer-ho.
- 2n, fer un scan disk amb correció d'errors des del windows.
- 3r, fer una desfragmentació del disc des del windows. D'aquesta manera, mourem totes les dades del disc dur al principi d'aquest, i en crear les particions no ens carreguarem res.

Nota: si teniu un disc dur de sobres, que volgueu fer servir per a linux, però no sabeu com instal.lar-lo, el dueu i ja l'instal.larem nosaltres.

Si ja saber del cert que vindreu, seria genial un correu electrònic amb les dades per a la instal.lació: el tipus d'ordinador i la distribució que pensu instal.lar.

6.8.05

enllaç atom per a agregadors de notícies

Al fons a la dreta teniu l'enllaç per als vostres recol.lectors de notícies, per a poder llegir les noves entrades que es vagin publicant sense tenir de passar per la pàgina.
Per si sou nous en el tema, alguns dels programes més emprats són el akregator, per a KDE, Straw per a Gnome i FeedReader per a windows, tots aquests en llicència lliure.
De tota manera, en el blog de Haiko Hebig teniu un directori molt complert d'agregadors de notícies per a diferents plataformes i sistemes operatius.
fins aviat

1.8.05

recull de distribucions disponibles

Aquest és un mapa de la situació a dia d'avui pel que fa a les distribucions que tindrem disponibles el dimecres 23 d'Agost per a la install-party. Com podreu veure, n'hi ha per a tots els gustos i nivells. A mesura que s'acost el dia, anirem donant més informació al respecte de cadascuna d'elles, així com instruccions per als qui vulguin venir a alliberar el seu ordinador.
La classificació no és molt ortodoxa, però per què hauria de ser-ho?

Aperitius: distribucions per a tastar el linux sense fer cap mena de modificació en el vostre ordinador. Es tracta de sistemes operatius complerts que funcionen des d'un sol CD, sense necessitat d'instal.lar-los al disc dur, i amb un rendiment sorprenent. En realitat, si no voleu no cal ni que porteu la vostra màquina, podreu provar els cds en els ordinadors del HackLab i endur-vos la distro que més us agradi:
- Knoppix-CA: traducció al català de la distribució live-cd basada en debian per excel.lència.
- Mediainlinux: Versió de Knoppix centrada en els programes multimedia, per als amants del so i el video digital.

Entrants:
- catux-USB: distribució linux del grup catux de Sant Joan, que cap en un disc USB, en versions de 128 i 256 Mb. Podeu dur tant sols un disc USB i us l'hi instal.larem nosaltres. Funciona igual que un live-CD, però amb l'avantatge de que en un disc USB hi podem desar arxius i compartir-los d'un ordinador a un altre. Pot emprar-se com un "ordinador portable" que podem fer servir amb diferents màquines.

Primers plats: grans distribucions per a la instal.lació de les quals necessitarem fer lloc en el disc dur, treient-lo de l'espai que ocupa el windows (o bé fer fora el windows totalment, vosaltres decidiu...). ocuparan un espai físic en el vostre ordinador, però si voleu podreu compaginar dos o més sistemes operatius sense problemes, seleccionant en l'arrencada amb quin voleu treballar.

- BeOS Max Edition v3.0: el gran oblidat, un sistema operatiu ultra ràpid que va morir per culpa de la voràgine del màrketing que domina la nostra vida, igual que les cintes Beta van sucumbir en el seu temps lluitant contra els VHS. BeOS és un sistema modern que no arrossega dependències de compatibilitat cap enrera, i que per tant optimitza l'ús dels recursos de l'ordinador. Actualment hi ha diferents projectes de codi obert per a tornar-lo a la vida, però mentrestant podem gaudir-ne amb tant sols 1 Giga del nostre disc dur. En realitat, doncs, BeOS no és software de codi obert, sinó gratuït, que no és el mateix, però fins que no tinguem disponibles les versions de codi obert en les que s'està treballant, és absurd no aprofitar-se del treball dels programadors de Be per al nostre usdefruit personal.

- FreeBSD 5.4 i 4.11: Un sistema Unix obert que dóna un gran rendiment en els servidors i que podem emprar també com a ordinador d'escriptori multimedia. Igual que les distribucions linux, un sistema FreeBSD ja necessita més espai per a funcionar, per anar bé 2 o 3 Gb si volem gaudir d'un ordinador multimedia complert i a ple rendiment.

- Fedora Core 4, Mandrake 10.1, i altres: les grans distribucions linux ens permeten convertir el nostre PC en una estació de treball multimèdia amb la que podrem fer tot allò que volguem i més... per als inicis, gairebé tothom està d'acord en aconsellar la Mandrake, però no té perquè ser així.

Hi ha més distribucions en curs, com per exemple la Debian, per a garantir que tothom s'endú la que més s'amotlla a les seves necessitats, que anirem esposant aquí segons vagin estant disponibles.
Sense res més a afegir, salut a tothom