15.8.05

instruccions pre-install party

Una de les preguntes més habituals sobre el linux és si aquest és compatible amb el windows en el mateix ordinador. La veritat és que si disposeu d'un segon disc dur, o d'un ordinador complert que ja no utilitzeu, aquestes opcions són idònies: Instal.lar linux en un ordinador tot per a ell, o bé fer-ho en un segon disc dur dins de la vostra màquina amb windows.
Això no vol dir que hi hagi d'haver problemes si instal.leu linux en el mateix disc dur del windows.
En el procés d'instal.lació es realitzen unes particions que permeten conviure els dos sistemes en el mateix disc sense problemes:
un gestor gràfic us demanarà, en el moment de l'arrencada, amb quin sistema voleu treballar cada cop que inicieu l'ordinador. Quan volgueu canviar de sistema, tant sols haureu de reiniciar i escollir l'altre (Hi ha altres solucions, però això ho deixarem de moment per a més endavant).
Com era de suposar, des del windows no podrem accedir als arxius que tinguem en el linux, però si al revés. Des de linux es poden accedir a tota mena de particions de diferents sistemes operatius.
Abans d'afegir un nou sistema operatiu lliure a la vostra màquina, però, s'haurien de fer tres coses, per anar bé amb antelació a la install-party per a estalviar-nos feina i temps:
- 1r i més important: Fer còpies de seguretat del vostre disc dur. El normal és que no passi res, però és imprescindible fer còpies de seguretat, com a mínim, del vostre material més valuós. De fet, sempre s'haurien de fer còpies de seguretat de manera regular, almenys un cop al mes, així que serà una excusa per a fer-ho.
- 2n, fer un scan disk amb correció d'errors des del windows.
- 3r, fer una desfragmentació del disc des del windows. D'aquesta manera, mourem totes les dades del disc dur al principi d'aquest, i en crear les particions no ens carreguarem res.

Nota: si teniu un disc dur de sobres, que volgueu fer servir per a linux, però no sabeu com instal.lar-lo, el dueu i ja l'instal.larem nosaltres.

Si ja saber del cert que vindreu, seria genial un correu electrònic amb les dades per a la instal.lació: el tipus d'ordinador i la distribució que pensu instal.lar.