1.8.05

recull de distribucions disponibles

Aquest és un mapa de la situació a dia d'avui pel que fa a les distribucions que tindrem disponibles el dimecres 23 d'Agost per a la install-party. Com podreu veure, n'hi ha per a tots els gustos i nivells. A mesura que s'acost el dia, anirem donant més informació al respecte de cadascuna d'elles, així com instruccions per als qui vulguin venir a alliberar el seu ordinador.
La classificació no és molt ortodoxa, però per què hauria de ser-ho?

Aperitius: distribucions per a tastar el linux sense fer cap mena de modificació en el vostre ordinador. Es tracta de sistemes operatius complerts que funcionen des d'un sol CD, sense necessitat d'instal.lar-los al disc dur, i amb un rendiment sorprenent. En realitat, si no voleu no cal ni que porteu la vostra màquina, podreu provar els cds en els ordinadors del HackLab i endur-vos la distro que més us agradi:
- Knoppix-CA: traducció al català de la distribució live-cd basada en debian per excel.lència.
- Mediainlinux: Versió de Knoppix centrada en els programes multimedia, per als amants del so i el video digital.

Entrants:
- catux-USB: distribució linux del grup catux de Sant Joan, que cap en un disc USB, en versions de 128 i 256 Mb. Podeu dur tant sols un disc USB i us l'hi instal.larem nosaltres. Funciona igual que un live-CD, però amb l'avantatge de que en un disc USB hi podem desar arxius i compartir-los d'un ordinador a un altre. Pot emprar-se com un "ordinador portable" que podem fer servir amb diferents màquines.

Primers plats: grans distribucions per a la instal.lació de les quals necessitarem fer lloc en el disc dur, treient-lo de l'espai que ocupa el windows (o bé fer fora el windows totalment, vosaltres decidiu...). ocuparan un espai físic en el vostre ordinador, però si voleu podreu compaginar dos o més sistemes operatius sense problemes, seleccionant en l'arrencada amb quin voleu treballar.

- BeOS Max Edition v3.0: el gran oblidat, un sistema operatiu ultra ràpid que va morir per culpa de la voràgine del màrketing que domina la nostra vida, igual que les cintes Beta van sucumbir en el seu temps lluitant contra els VHS. BeOS és un sistema modern que no arrossega dependències de compatibilitat cap enrera, i que per tant optimitza l'ús dels recursos de l'ordinador. Actualment hi ha diferents projectes de codi obert per a tornar-lo a la vida, però mentrestant podem gaudir-ne amb tant sols 1 Giga del nostre disc dur. En realitat, doncs, BeOS no és software de codi obert, sinó gratuït, que no és el mateix, però fins que no tinguem disponibles les versions de codi obert en les que s'està treballant, és absurd no aprofitar-se del treball dels programadors de Be per al nostre usdefruit personal.

- FreeBSD 5.4 i 4.11: Un sistema Unix obert que dóna un gran rendiment en els servidors i que podem emprar també com a ordinador d'escriptori multimedia. Igual que les distribucions linux, un sistema FreeBSD ja necessita més espai per a funcionar, per anar bé 2 o 3 Gb si volem gaudir d'un ordinador multimedia complert i a ple rendiment.

- Fedora Core 4, Mandrake 10.1, i altres: les grans distribucions linux ens permeten convertir el nostre PC en una estació de treball multimèdia amb la que podrem fer tot allò que volguem i més... per als inicis, gairebé tothom està d'acord en aconsellar la Mandrake, però no té perquè ser així.

Hi ha més distribucions en curs, com per exemple la Debian, per a garantir que tothom s'endú la que més s'amotlla a les seves necessitats, que anirem esposant aquí segons vagin estant disponibles.
Sense res més a afegir, salut a tothom